SDL 6 Landmåling - Historie

Udviklingen af den første version af SDL startede i 1987 som svar på efterspørgsel efter et moderne landmålingsprogram. Udviklingen startede som et samarbejde mellem Scankort og Datacentralen heraf navnet SDL (Scankort og Datacentralens Landmålingssystem). Datacentralen blev senere overtaget af CSC og trak sig ud af samarbejdet om SDL.

Allerede fra start blev programmet udviklet med tanke på, at det skulle kunne køre på flere forskellige computersystemer (I 1987 var der ikke mange, der benyttede Windows...). De første versioner kunne således afvikles på Vax- og Prime-computere. Der gik dog ikke lang tid, før også en række UNIX-systemer og DOS blev supporteret.

Det oprindelige design af SDL.

I de følgende år skete der en rivende udvikling indenfor de metoder og instrumenter, der bliver anvendt i landmålingen. SDL blev løbende udvidet med support for det nyeste udstyr på markedet.

Fra start har der været fokus på integration til andre systemer. Der blev tidligt udviklet oversætterprogrammer til DSFL-formatet, Microstation og AutoCad. Senere er GIS-formater som Mapinfo (TAB) og Arcview Shape kommet til og senest i SDL 6 integration til Google Earth via KML-formatet.

Med DOS-versionen kom muligheden for, at udvikle et grafik-modul til SDL. Dette har senere i Windows-versionen udviklet sig til SGE (SDL Grafisk Editor), der er et fuldt udbygget konstruktions- og tegne-værktøj. I SDL 6 er der tilføjet et modul til visualisering af data i 3D.

SDL blev taget i brug af mange landinspektørfirmaer, ledningsejere, kommuner og andre selskaber. 

I 1990'erne blev SDL brugt intensivt i forbindelse med de store infrastruktur-projekter: Storebæltsforbindelsen, Øresundsforbindelsen og Metroen i København.

Der blev samtidigt skabt versioner af SDL på engelsk og russisk.

I perioden 1998 til 2000 blev den første rigtige Windows-version af SDL færdigudviklet, og dette er i dag den eneste supporterede version.

SDL 6 er lanceret i 2009 og bygger således på over 20 års udvikling. I perioden har målemetoder og instrumenter ændret sig radikalt, men SDL er stadigt et nyttigt værktøj for alle, der arbejder med landmåling og GIS !

 

Fugro Aerial Mapping A/S © 2009 - www.sdl6.dk